Kinderboeken
Kinderboeken, Loubooks

De favoriete boeken van mijn kinderen

Als echte bookaddicts proberen wij niet alleen volwassenen te bestoken met boeken, ook onze kinderen groeien op met boeken. Elke dag lassen we een momentje in om rustig samen een boekje te lezen. Voor het slapengaan wordt er als ritueel een verhaaltje gekozen. Het wordt onze kinderen met de paplepel ingegoten. Vandaag vertel ik welke kinderboeken hier thuis favoriet zijn.

Op Lou Books schrijven we niet alleen recensies over recent gelezen boeken, we vinden het ook belangrijk aandacht te schenken aan het belang van lezen in het algemeen. Veel volwassenen en kinderen zien het als een noodzakelijk kwaad. Maar wist je dat je de taalontwikkeling van je kind stimuleert wanneer je ze dagelijks voorleest? Ze maken zich de Nederlandse taal al op jonge leeftijd eigen en zullen snel een grote woordenschat creëren.

Wist je ook dat steeds minder mensen hun kinderen voorlezen en dat veel mensen (zowel volwassenen als kinderen) amper nog een boek aanraken. Dat is natuurlijk niet zo gek met al die andere dingen die we kunnen doen. Gamen, YouTube en Netflix zijn toch veel leuker dan zo’n stoffig boek? Dat is begrijpelijk. Toch blijft lezen erg belangrijk.

‘Bijna 18% van alle 15-jarigen in Nederland heeft een leesniveau waarbij zij het risico lopen om op latere leeftijd onder de noemer ‘laaggeletterd’ te vallen. De onderwijsinspectie ziet daarnaast de laatste twee jaar steeds meer leerlingen van de basisschool komen die niet goed kunnen lezen. Ook rekenen blijft achter. De inspectie vermeldt daarnaast dat ongelijke kansen toenemen, omdat de kwaliteitsverschillen tussen scholen in rijke en in arme wijken toenemen. De taalvaardigheid van ouders heeft een directe invloed op die van hun kinderen. Laaggeletterde ouders hebben moeite met taalstimulering thuis, wat een negatieve impact kan hebben op de geletterdheid van kinderen. Om te voorkomen dat er een nieuwe generatie laaggeletterden komt, is het belangrijk bij kinderen al op jonge leeftijd taal te stimuleren.’

Lezen & Schrijven

Omdat wij lezen onder volwassenen en kinderen graag stimuleren vertellen we welke kinderboeken je absoluut in je kast moet hebben. Zo kunnen jij en je kind samen een leesritueel creëren.

Milou S.

Ik probeer al maanden om niet los te gaan als het gaat om het kopen van boeken. En dan met name kinderboeken. Dat ik al mijn hele leven dol ben op lezen, wil natuurlijk niet zeggen dat mijn jongens dat ook zullen zijn. Toch probeer ik het te stimuleren. Dit zijn de favoriete boeken van mijn zoontjes.

Met stip op 1 staat bij mijn oudste zoon het boek 100x Annie. Het boek is een verzameling van gedichten en verhalen voor kinderen, geschreven door Annie M.G. Schmidt. Er staan onder andere verhalen in over Pluk, Otje, Minoes en Abeltje. Maar ook Jip & Janneke en Pipeloentje mogen niet ontbreken. En dat is nog maar een kleine greep uit de verhalen die je kunt vinden in dit boek.

Een ander favoriet boek hier thuis is het boek Norara… waar is geluk? Het boek vertelt het verhaal van Norara die haar moeder hoort praten over geluk, ze besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Mijn oudste zoon noemt het ‘het boekje van het meisje met de gekke haren’ want de hoofdpersoon, Norara, heeft een flinke bos haar dat haar kleine gezichtje omlijst.

Ook de boeken van Ridder Tim mogen niet ontbreken in dit lijstje als ik mijn twee zoons moet geloven. Het boek gaat over een jongetje, Tim, die verkleed is als ridder. Er zijn allerlei varianten van, wij hebben het boek Ridder Tim is een beetje jaloers. Een recensie van dit boek lees je hier.

De jongste is helemaal dol op het boek Rupsje Nooitgenoeg en bladert het dagelijks helemaal van voor naar achter door. We hebben de kartonnen versie dus dat kan gelukkig zonder problemen!

Dit lijstje kinderboeken mag niet ontbreken in je boekenkast. Heb jij nog leuke aanvullingen? Laat het ons weten in de comments!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply