Loubooks
Boeken, Loubooks

Saai boek? Leg weg!

Herken je dat? Je begint in een boek maar het blijkt toch niet helemaal wat je ervan had verwacht. Het is saai, langdradig of een slecht verhaal. Je kunt je moeilijk identificeren met de personages. Of misschien is het gewoon niet helemaal wat je op dit moment nodig hebt om te kunnen ontspannen. Dat kan allemaal en is geen enkel probleem. Toch willen we vaak koste wat kost het boek uitlezen. Dit is waarom je een saai boek weg moet leggen.

Klinkt het bovenstaande je bekend in de oren? Mij dus wel. Ik heb mezelf een soort rare regel opgelegd dat alles wat ik in mijn boekenkast heb staan, gelezen moet zijn. Door mij welteverstaan. Natuurlijk, de boeken van mijn vriend raak ik niet aan. In sport- en managementboeken ben ik niet echt geïnteresseerd. Maar alles wat aan mijn kant van de boekenkast staat, moet ik gelezen hebben. Hoe stom ik een verhaal ook vind, ik zal het uitlezen.

Af en toe klaag ik tegen mijn omgeving dat het zó saai is waarop zij doodsimpel antwoorden: ‘dan stop je er toch mee?’

Ja, dat kan. Maar dat doe ik niet. Wellicht heeft het met mijn perfectionistische aard te maken maar ik heb moeite om boeken aan de kant te schuiven als ze niks voor mij zijn. In mijn hoofd werkt het zo:

Wanneer iemand voor mijn boekenkast staat en iets vraagt over een boek wil ik het hen kunnen aanbevelen. Of juist niet. Als het niet leuk is, is dat zo maar om daarachter te komen moet het gelezen worden. Nu vraag je je af hoe vaak dat voorkomt. Nou, nooit. Als iemand advies vraagt gaat het vaak zo: ‘Hee Milou, weet jij nog leuke boeken om te lezen?’ en vervolgens kom ik met een hoop ideeën of boeken uit mijn kast die wél leuk zijn.

‘Wat heeft het voor zin om je met tegenzin door een boek heen te worstelen?’

Nou geen enkele zin dus. Lezen moet iets ontspannends zijn. Een boek moet iets zijn waar je met plezier naar pakt, niet met tegenzin. Daarnaast ga je mensen geen boeken aanraden die je zelf niet leuk vindt, dat doe je simpelweg niet. Je deelt boeken uit enthousiasme en niet met een zucht en een steun. Daarom heb ik die stomme regel voor mezelf afgeschaft (en een nieuwe bedacht, haha). Als ik een verhaal na 100 pagina’s nog steeds niet leuk vind, dan stop ik gewoon. Soms blijven er wekenlang boeken liggen die ik wél graag wil lezen, alleen maar omdat ik niet door mijn current read heen kom. Hartstikke zonde want er zijn zoveel toffe boeken op de wereld. Dus ik zeg: stop met je stomme boek en start a new one!

Leg jij jezelf soms ook rare ‘leesregels’ op?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply