Persoonlijk

Lou’s adventskalender: Tips om (meer) te lezen

Sinds Lou Books online is hoor ik vaak om mij heen dat mensen het zo leuk vinden dat ik veel lees. Als ik vraag of hij/zij ook leest, krijg ik vaak te horen dat dat niet zo is. Want geen tijd, geen concentratie of geen idee waar ze moeten beginnen. En dat is heel erg begrijpelijk! Vandaar het idee om hier een artikel aan te wijden. Vandaag deel ik tips om meer te lezen, of om te beginnen met lezen!

Een leven zonder lezen kan ik me niet meer voorstellen. Ik vind het heerlijk om me te verliezen in een verhaal. Buiten dat het erg vermakelijk is om te lezen, is het ook nog erg leerzaam. Het is goed voor je ontwikkeling maar ook zeker voor je Nederlandse taal.
Uiteraard kun je ook andere manieren kiezen om even te ontsnappen uit de echte wereld; het aanbod aan films en series is tegenwoordig gigantisch en online is er ook meer dan genoeg vermaak. Toch kom ik het meest tot rust als ik een boek lees.

Vind een leuk boek dat bij je past

Ja, dat is toch wel essentieel. Hoe kun je anders beginnen met lezen? Als je nog geen idee hebt welke genres je interessant vindt kan ik me voorstellen dat je verdwaalt in een boekenwinkel of een bibliotheek. Waar moet je beginnen? Bedenk waar je interesses liggen. Wanneer je een filmliefhebber bent; hou je van een (romantische) comedy of hou je toch meer van spanning? Kijk je graag documentaires? Zo kun je een beetje bepalen waar jouw voorkeur naar uitgaat: een (feelgood)roman, thriller, zelfhulpboek of wellicht een Young Adult. Misschien een mooi stuk literatuur of een biografie.
Wanneer je hebt besloten welk genre bij je past, ga dan opzoek naar aanraders. Dit kun je online doen – op onze blog bijvoorbeeld 😉 – of vraag om hulp in een boekenwinkel. Ga niet teveel af op het oordeel van een ander maar kijk wat jíj aantrekkelijk vindt. Mij is het al een aantal keer overkomen dat mensen lyrisch waren over een boek en ik mij daar totaal niet in kon vinden.

Heb je nu toch een boek te pakken waar je je doorheen moet worstelen? Leg weg! En probeer het opnieuw met een ander boek. 🙂

Maak tijd

Ook dit is weer essentieel. Dat leuke boek kan anders wel op die plank blíjven liggen! Je zult ‘m ook daadwerkelijk open moeten slaan en erin moeten lezen. 😉 Maar, wanneer doe je dat? Tegenwoordig is iedereen druk en beweren we massaal geen tijd te hebben. Denk dan nog eens na wanneer je je Netflixprofiel opent: ga ik nu verder met mijn serie of begin ik aan mijn boek? Zie je wel dat je tijd hebt. 😉 Je moet alleen de keuze maken!

Neem je rust

Ook zo’n belangrijke: rust. Velen vertellen mij geen concentratie te hebben om te lezen, maar dan heb ik een nieuwtje: dat heb ik ook niet altijd! Als mijn kinderen beiden wakker zijn en rond 17.00 niet echt op hun gezelligst zijn (lees: honger) dan denk ik er niet aan om even op mijn gemak een boek te gaan lezen. Of in een kamer zitten terwijl partner een of andere spannende film aan het kijken is? Nope. Ik word té erg afgeleid. Werkt niet.

Zoek dus rust op. Rust betekent voor de een in een ruimte die compleet stil is, maar voor de ander mag er bijvoorbeeld wel een achtergrondmuziekje zijn of diegene vindt kinderen om zich heen helemaal niet storend. It’s up to you!

Oefen

Ik kan uren achter elkaar lezen als ik dat zou willen. Toen ik het lezen van boeken twee jaar geleden oppakte lukte mij dit absoluut niet! En dat is ook niet gek. Je hersenen zijn dit niet gewend en hier zul je ze (weer) in moeten trainen.

Hoe doe je dit? Een voorbeeld: neem je voor om net voor het slapen even een boek erbij te pakken; begin met tien minuutjes en bouw dit iedere dag op. Je zult merken dat je snel meer en langer kunt lezen!

Doelen

Wil je écht heel veel lezen en verschillende genres ontdekken? Stel een doel in! Ik heb het afgelopen jaar een doel van 30 boeken voor mijzelf gesteld en dit motiveerde mij heel erg om veel te lezen. Niet op een vervelende manier, er zat geen druk achter – want niemand verplicht je. Ik heb nog nooit zoveel boeken gelezen als dit jaar (momenteel lees ik mijn 43e boek!) en ik heb meer genres gelezen dan ik begin dit jaar had verwacht.

Tip: je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij Goodreads. Hier kun je leesdoelen instellen en nieuwe boeken ontdekken, hartstikke handig. Ik ben fan!

Zo, dat waren ze! Ik ben heel erg benieuwd of ik nu mensen daadwerkelijk aan het lezen krijg – lijkt me superleuk! Zo ja, laat het ons absoluut weten! 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply