leesrituelen
Persoonlijk

Mijn vreemde leesrituelen

Misschien herken je het en misschien denk je: waar heeft ze het in godsnaam over?! Maar vandaag wil ik je vertellen over mijn leesrituelen. Sommige vind je wellicht raar, andere zul je herkennen. Ik neem je mee in mijn ‘perfecte leesmomenten’.

Goed, dat ik dol ben op lezen is geen geheim. Dat is zelfs een van de redenen dat jij nu hier op Lou Books alles over boeken kunt lezen. Het lezen van een boek geeft me rust, zorgt voor ontspanning en zorgt ervoor dat ik mijn fantasie de vrije loop kan laten. Er gaat letterlijk geen dag voorbij zonder dat ik een boek heb aangeraakt. Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd (lekker afgezaagd). In al die jaren van lezen en de honderden boeken die ik intussen heb verslonden, zijn er bepaalde routines en rituelen in mijn leesmomenten geslopen. Mijn zogeheten leesrituelen. Ik heb er een paar.

No book, no sleep

Oké, mijn eerste ritueel is verre van spannend. Maar het is wel iets dat ik al jaren doe en wat nu eenmaal bij mijn routine hoort. Elke avond voor ik ga slapen, lees ik een boek. Soms zijn het vijf hoofdstukken, andere keren val ik na twee bladzijden al in slaap. Ik geef toe, het zou niet de eerste keer zijn dat ik uren later met mijn boek nog in mijn handen, opeens wakker schrik. Het is zelfs zo erg dat ik moet lezen voor ik ga slapen omdat ik anders moeilijk in slaap kan vallen. Dan ga ik nadenken en piekeren over wat er allemaal nog moet gebeuren. Terwijl een boek me even kan wegvoeren naar een andere wereld, heerlijk!

Wanneer ik uitgebreid een boek lees

Mocht ik een zeldzame keer het vooruitzicht hebben om overdag op mijn gemak een boek te kunnen lezen, dan neem ik het ervan. Ik kruip het liefst zo ver mogelijk in mijn favoriete hoekje van de bank (dat is aan het raam) en zet een lekkere grote kop thee, pak een reep Tony Chocolonely in de smaak karamel zeezout, gris het dekentje van de stoel en nestel me eronder. In het najaar kan die kop thee trouwens ook vervangen worden door een zelfgemaakte Pumpkin Spice Latte en de reep chocolade kan ook prima een zak chocolade kruidnoten zijn. Vervolgens zet ik mijn telefoon op stil, sluit ik hem aan op onze speaker en kies een ‘reading’ afspeellijst. Tijd om te chillen!

Het kiezen van een nieuw boek

Ook hier heb ik zo mijn ritueel voor. Mijn TBR stapel is op het moment redelijk te doen, er liggen ongeveer een stuk of 8 boeken die ik nog moet lezen. En jongens, als ik een nieuw boek kan kiezen ben ik helemaal excited! Hoe kies ik welk boek ik ga lezen? Ik leg alle boeken gespreid over mijn bureau en bekijk ze aandachtig. Vervolgens maak ik een soort planning welke boeken ik wanneer lees en zo kies ik het boek dat op dit moment aan de beurt is. Daarnaast maak ik onderscheid tussen fictie en non-fictie. Ik lees vaak twee boeken tegelijk, een fictie en non-fictie boek. Ook heb ik de regel dat ik non-fictie nooit voor het slapengaan lees. Dat werkt nadenken alleen maar in de hand waardoor ik niet goed in slaap kan komen. Nee, geef mij maar een roman of een spannende thriller!

Dat waren mijn leesrituelen. Heb jij leesrituelen? Zo ja, ik ben benieuwd welke dat zijn!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply