damn honey
Recensie

Damn, honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Misschien komt het door social media of het feit dat ik ondernemer ben (een vrouwelijke ja, dat is nog steeds een ding voor sommige mannen) maar feminisme en gelijkheid is helemaal mijn ding tegenwoordig. Mijn bloed kookt wanneer ik lees over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer, ik wil een heel betoog afsteken wanneer ik op straat wordt nageroepen. En wanneer ik lees dat er landen zijn waar ‘homoseksualiteit niet bestaat’ barst ik bijna uit mijn voegen. Ik ben nogal gepassioneerd, je snapt me. Na de verschijning van het boek Sexy, but tired. But sexy van Jami Li, schreven Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen een tegengeluid. Damn, honey. Een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. Vandaag lees je mijn recensie.

“Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.”

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt. Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor jezelf.

‘Dit boek staat bol van de herkenbare situaties!’

Yes, dit was precies wat ik nodig had! Een dun boekje vol met herkenbare situaties. Soms probeer ik het er met mijn omgeving over te hebben, de (ongeschreven) regels waar vrouwen zich aan moeten houden. Maar vaak wordt dit snel afgedaan met: ‘het zal toch allemaal wel meevallen?’ of ‘dat is nu eenmaal de maatschappij!’ of nog een irritante ‘denk je dat dat bij ons vroeger nooit gebeurde?’ Nee, nee, nee het is gewoon niet oké. Punt. De auteurs weten op een heel toegankelijke manier het juiste beeld te scheppen over hoe het eraan toe gaat in de maatschappij. Daarnaast houden ze een heerlijke positief pleidooi vol humor om gewoon lekker jezelf te kunnen zijn. Het is een dun boekje dat ik mijn omgeving prima in de handen kan duwen. “Dit bedoel ik nu. Lees het maar eens!” Weg met dat corrigerende ondergoed, die slechtzittende schoenen. De deur uit met die (soms) vreemde opvattingen over vrouwen. We rock! O, en niets ten nadele van mannen hè, die rocken ook gewoon. Iedereen rockt!

Rating: ★★★★★

Damn, Honey – Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen
Uitgever: Blossom Books
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply