dicht bij jou
Recensie, Roman

Dicht bij jou – Jojo Moyes

Ja, ik weet dat ik het veel te vaak roep maar ik ben dol op de boeken van Jojo Moyes. Toch moet ik eerlijk bekennen dat niet elk boek van de auteur me even enthousiast maakt. Maar ook dat doet er niet toe, alles van Jojo Moyes wil ik lezen! Onlangs las ik Dicht bij jou uit en vandaag lees je mijn recensie.

Liza McCullen is vijf jaar geleden samen met haar dochtertje Hannah in Silver Bay aan de Australische kust komen wonen, in het hotel dat gerund wordt door haar tante Kathleen. In het slaperige plaatsje, dat leeft van het walvistoerisme, probeert Liza een nieuw evenwicht te vinden.

De komst van projectontwikkelaar Mike Dormer, die voor zijn Londense firma een kustresort wil bouwen in Silver Bay, laat van de rust niet veel meer over. Hij jaagt een snelle winst na en het maakt hem niet uit wat daarvoor moet wijken. Door de intrigerende Liza McCullen, haar tienjarige dochtertje Hannah en haar legendarische tante Kathleen, die lang geleden de grootste haai ooit in Silver Bay heeft gevangen, begint Mike te twijfelen aan zijn motieven.

Wanneer duidelijk wordt dat het bouwproject een negatieve invloed heeft op de walvissen, is het onvermijdelijk dat de tegengestelde belangen van Liza en Mike botsen, met heftige gevolgen voor iedereen.

Jojo Moyes is een internationale bestsellerauteur. In totaal zijn wereldwijd al meer dan 29 miljoen van haar boeken verkocht. Me before you, de verfilming van haar bestseller Voor jou, was een bioscoophit.

‘Het is lastig een band op te bouwen met de personages’

Zoals ik al vaker heb benoemd in eerdere recensies die ik schreef over boeken van de auteur, duurde het lang voor ik in het verhaal kwam. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat dit gewoon haar schrijfstijl is en dat ik desondanks toch graag haar boeken wil blijven lezen. Het begin van Dicht bij jou beschrijft de personages op een afstandelijke manier. Hoewel Liza ook een type is om afstandelijk te zijn (bij haar past dit dus erg goed), wordt het op deze manier lastig om een band met hen op te bouwen. Naarmate het verhaal vordert en je meegenomen wordt in de wereld van de personages, worden zijzelf ook meer uitgediept. Eindelijk krijg je warmte en begrip voor elk van de personages in het verhaal. Hoewel tot nu toe niets kan tippen aan Voor jou, is Dicht bij jou een fijne roman om te lezen.

Rating: ★★★☆☆

Dicht bij jou – Jojo Moyes
Uitgever: De Fontein
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply