Recensie, Roman

Verboden vruchten – Jojo Moyes

Als ik een top 5 van mijn meest favoriete schrijvers zou moeten maken, dan staat Jojo Moyes daar zeker tussen. Met haar boek ‘Voor jou‘ raakte ze mijn ziel en was ik hooked for life. Inmiddels heb ik al menig boek van de schrijfster versleten. Afgelopen week was Verboden vruchten aan de beurt. Benieuwd wat ik van deze roman vond? Blijf dan lezen.

In een rustig Engels kuststadje in de jaren vijftig groeien Celia Holden en haar beste vriendin Lottie als zussen op. Wanneer Celia haar verloofde Guy komt voorstellen, is het voor Lottie meteen duidelijk dat Guy de liefde van haar leven is. De drie vrienden voegen zich bij een groep kunstenaars in de grote art-decovilla aan de kust, Arcadia. Daar wordt een prachtige wandschildering gemaakt die de verhoudingen binnen de groep haarfijn vastlegt. Wanneer Guy het schilderij ziet, realiseert hij zich dat hij verloofd is met de verkeerde vrouw…

Vijftig jaar later koopt een Londense clubeigenaar Arcadia en hij neemt de jonge, gescheiden binnenhuisarchitect Daisy Parker in de arm om de villa in haar oude glorie te herstellen. Maar dan komt ook het roemruchte verleden van Arcadia weer tot leven…

De covers van de boeken van Jojo Moyes doen mij eerlijk gezegd nooit zoveel. Het is veelal hetzelfde. Namelijk twee mensen die verliefd naar elkaar kijken, innig verstrengeld zijn, elkaar kussen en noem maar op. Dat zegt wat mij betreft weinig over het verhaal. De achterflap daarentegen, spreekt me wel aan. Als ik je een klein geheimpje mag vertellen ben ik nogal een sucker voor de jaren vijftig. De mensen, de kleding, de ambiance die beschreven wordt. Heerlijk!

Het boek heeft twee verhaallijnen die door elkaar lopen en verdeeld zijn in verschillende delen. Zo is er de verhaallijn van Lottie en Celia, die beste vriendinnen zijn en samen opgroeien. Tot er een punt komt dat ze minder close zijn en Celia trouwplannen heeft. Wanneer zij haar verloofde aan Lottie voorstelt, heeft deze meteen door dat ze verliefd is op Guy, de verloofde van Celia. De drie sluiten zich aan bij een kunstenaarsgroep die wonen in Arcadia, een prachtige art-decovilla. In deze villa wordt een wandschildering gemaakt.

Er zijn vijftig jaren verstreken en Daisy Parker komt in beeld. Het verhaal van de twee vriendinnen en Daisy wisselen zich steeds af maar het duurt een tijd tot de relevantie van Daisy duidelijk wordt. Daisy is een alleenstaande moeder van een dochter. Ze is ingehuurd als binnenhuisarchitecte voor de renovatie van Arcadia. De renovatie is niet erg geliefd in het dorp.

Het verhaal is in het begin erg warrig. Ik merk dat ik er niet goed in kan komen, iets dat ik vaker heb bij boeken van Jojo Moyes. Eenmaal over de helft van het boek gaat het een stuk beter. Toch kan dit verhaal mijn aandacht niet vasthouden. De verhaallijnen lijken twee compleet losse verhalen die zijn samengevoegd, hoewel dat op het einde van het verhaal wel wat beter wordt. Vind ik het boek toch erg tegenvallen.

Rating: ★☆☆☆☆

Verboden vruchten – Jojo Moyes
Uitgever: De Fontein
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply