Recensie, Young Adult

Op mijn schouders – Jennifer Niven

Ongeveer een jaar geleden kwam Op mijn schouders van Jennifer Niven uit. Ik had toen net Waar het licht is gelezen en hoewel ik niet (in tegenstelling tot bijna iedereen) lyrisch was over dat boek, was ik toch erg nieuwsgierig naar dit verhaal. Benieuwd wat ik er van vond? Lees snel verder!

Op mijn schouders draait om Libby en Jack. Iedereen denkt ze te kennen: Libby als het dikste meisje van het land en Jack als de eeuwige lolbroek. Als ze elkaar ontmoeten zijn ze allebei vooral kwaad, maar al snel daarna verrast. Want hoe beter ze elkaar leren kennen, hoe minder eenzaam ze zich voelen. Op mijn schouders is een indringend en bijzonder liefdesverhaal.

Bijna iedereen kent Libby Strout: zij was ooit het dikste meisje van de VS. Wanneer Libby weer voor het eerst sinds jaren naar de middelbare school gaat ontmoet zij Jack tijdens een uit de hand gelopen grap. Jack, de eeuwige lolbroek lijdt aan prosopognosie: hij kan geen gezichten herkennen. Er is alleen één probleem: niemand weet dit. Hij heeft het nooit laten testen, maar is zelf erg zeker dat hij dit heeft.
Ten gevolgen van de uit de hand gelopen grap moeten Libby en Jack bij de directeur komen en vanaf dat moment lijkt er een band te ontstaan tussen die twee. Libby komt er achter dat Jack prosopognosie heeft en Jack komt er achter dat hij meer van de geschiedenis van Libby weet dan ze beiden van te voren dachten.

De personages zijn bijzonder: Libby volgt haar dromen, doet dingen zonder na te denken wat anderen er van zouden vinden en staat sterk in haar schoenen. Jack daarentegen is een stuk onzekerder en zit continu in tweestrijd: meedoen met de populaire jongens op school en de bijzondere vriendschap met het (voorheen) dikste meisje van de VS. – wat hij in eerste instantie probeert te verbergen.

‘Soms kom je iemand tegen die de hele wereld op zijn kop zet.’

Het boek leest als een trein. De hoofdstukken zijn – om en om – geschreven vanuit Jack of Libby. Wat ik bijzonder vind is dat de alledaagse onderwerpen rondom tieners en middelbare scholen aan bod komen: Schaamte, pesterijen, vriendschappen, zelfverzekerdheid, onzekerheid, rouw, liefde en ga zo maar door. Het is een sterk geschreven verhaal. Ik had vooral veel bewondering voor Libby: zo sterk en zelfverzekerd, na alles wat zij heeft meegemaakt. Misschien wel juist dóor alles wat zij heeft meegemaakt. In Jack kon ik mij iets minder inleven, ik had soms zelfs een beetje moeite met hoe hij met situaties om ging.

Al met al ben ik positief! Ik vond het een fijne Young Adult om te lezen, tussen mijn periode van zelfhulpboeken door.

Rating: ★★★★☆

Op mijn schouders – Jennifer Niven
Uitgever: Moon Young Adult

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply