zwarte wolk
Recensie, Zelfhulp

Er was eens een zwarte wolk – Quintra Rijnders

Deze intro schijven vind ik lastig. Het boek wat ik vandaag wil bespreken bevat een zwaar onderwerp en het is niet voor niets dat ik dit boek heb gelezen. Na 20 keer dit stuk opnieuw te typen ga ik het nu maar laten staan: na de geboorte van mijn eerste kind kwam ik helaas terecht in een postnatale depressie. Na de zwangerschap van de tweede wilde ik dit proberen te ontwijken en greep alles aan om het te laten lukken, waaronder het lezen van boeken. Er was eens een zwarte wolk vertelt het verhaal van Quintra Rijnders en ik las het in één zucht uit.

Je hebt er vast weleens van gehoord – een postpartum depressie. Je denkt waarschijnlijk: dat overkomt mij nooit! Maar wat als het wel gebeurt? Dan zoek je lotgenoten en vooral verhalen over hoe zij uit de inktzwarte put zijn gekropen.

‘Er was eens een zwarte wolk…’ vertelt het verhaal van Quintra Rijnders. Een gewone vrouw, die alles goed voor elkaar had, maar toch ten prooi viel aan deze ziekte. Het gaat over hoe ze erin verzeild raakte, maar vooral ook over hoe zij er weer uit is gekomen. Ook haar man deelt zijn wanhoop, ervaringen en (soms heel) eerlijke overpeinzingen. De oplossingen die zij vonden zijn uniek voor hun situatie, maar kunnen zeker als inspiratie dienen voor eenieder die daar behoefte aan heeft.

Zoals hierboven omschreven staat word je meegnomen in het verhaal van Quintra en haar gezin. Wat begint met sombere gevoelens en angsten, eindigt razendsnel in een postnatale depressie. Omgeving komt met goedbedoelde adviezen zoals ‘Hoort erbij als nieuwbakken moeder’ en ‘Kom op, even doorpakken’ maar al gauw blijkt dat dat niet het geval is bij Quintra en dat zorgt voor onbegrip.

Naast het delen van haar worsteling met een postnatale depressie, vertelt Quintra ook hoe zij hier weer uit kwam. Hierbij benoemt zij de drie belangrijkste dingen voor het voorspoedigen van de genezing: 1. Durven toe te geven dat je hulp nodig hebt, 2. Het vinden van datgene wat jou weer positief gaat prikkelen. En 3. In het verlengde van het voorgaande: sta open voor alles.

“Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen. Je kunt er niets aan doen.”

Quintra hoopt met het boek andere vrouwen te helpen die nu lijden aan een depressie. Ook hoopt ze meer bergrip te creeeren in bredere zin, ook voor naasten. Het heeft mij in ieder geval veel geholpen om herkenning terug te lezen. Het is fijn om te lezen dat je niet de enige bent die niet goed in staat is om voor zichzelf te zorgen, laat staan voor je kind. Het grote schuldgevoel, je een waardeloze moeder voelen en alle andere gevoelens die er nog meer bij komen kijken, alles komt aan bod. Het vermindert je klachten niet, maar de pijn ‘verzacht’ wel doordat je weet dat je niet de enige bent. En stiekem, heel stiekem, was het ook wel fijn om te lezen dat ik nog niet ‘zo ver heen’ was als zij destijds.

Een zwaar onderwerp maar eerlijk en treffend opgeschreven. Een must read voor iedere moeder die kampt met sombere gevoelens of eventuele depressie.

Rating: ★★★★☆

Er was eens een zwarte wolk – Quintra Rijnders
Uitgever: Palmslag
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply