Recensie, Zelfhulp

Zoete kinderen eten geen suiker – Ionica Smeets

Sinds ik moeder ben vind ik het fijn en interessant om zo nu en dan een zelfhulp boek erbij te pakken. Ik kwam Zoete kinderen eten geen suiker tegen in de bibliotheek en nam ‘m mee naar huis.

Over zwanger zijn bestaan hardnekkige mythes en doen veel bakerpraatjes de ronde. En als kersverse ouder krijg je van alle kanten ongevraagd goedbedoeld advies over verzorging en opvoeding. Als zoveel mensen iets beweren, zal het wel waar zijn – of toch niet?

In Zoete kinderen eten geen suiker ontkracht Ionica Smeets fabeltjes over zwangerschap en opvoeding aan de hand van de wetenschap. Zodat je met een gerust hart zwanger naar de sauna kunt, je baby eenvoudig bloemkool leert eten, je dreumes zijn speen nog niet hoeft af te staan en je kleuter lekker vies kan worden.

Het boek bestaat uit korte stukjes en ieder onderwerp wat je je maar kunt bedenken als (nieuwbakken) moeder, komt voorbij in het boek. Naast dat er fabeltjes ontkracht worden door de wetenschap, worden ze soms ook bevestigd (gelukkig 😉 ), staan er een aantal tips in en vertelt Ionica hoe zij zelf met situaties om zijn gegaan.

 photo quotezkegs_zpsqyjikbzi.png

Als nieuwbakken moeder heb ik mij in het begin soms rot gezocht naar tips, tricks en ervaringen van anderen (en nog steeds wel eens). Maar ja, zoekresultaten leveren vaak allemaal andere antwoorden op en wat moet je dan geloven? Iedereen doet het anders, vaak op een manier waarop hij/zij denkt het beste te zijn voor een kindje en dat is prima. Af en toe is het dan gewoon fijn om ook eens feitelijke juistheden te kennen die zijn bewezen door de wetenschap en daar is dit boek dus echt ideaal voor!

Door de korte stukjes en de vlotte schijfstijl leest het lekker snel weg. Ik had het boek dan ook binnen 2 dagen uitgelezen. De manier waarop alles is uitgelegd en omschreven vind ik erg fijn overkomen. Soms kan een zelfhulp boek nog wel eens belerend overkomen maar dat is hier totaal niet het geval. Mede doordat Ionica ook haar eigen onzekerheden en ervaringen omschrijft tijdens de aan bod komende onderwerpen, dat geeft je een gevoel van ‘herkenning’.

Rating: ★★★★☆

Zoete kinderen eten geen suiker – Ionica Smeets
Uitgever: Nieuwezijds

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply