Verdwaaltijd
Recensie, Roman

Verdwaaltijd – Kathy Mathys

Een tijdje geleden ontvingen we het boek ‘Verdwaaltijd’ van Kathy Mathys. Een boek vol liefde, spanning en gemis. Het boek kwam precies op tijd want ik had werkelijk niks meer te lezen. Kun je het je voorstellen?! De roman kwam als geroepen en ik begon meteen te lezen. Vandaag mijn recensie!

Marcia is pas gescheiden, dwaalt door Brussel op zoek naar een nieuw territorium. Ze begint een relatie met een Amerikaanse schrijver die werkt aan een memoir over zijn verdwenen ex. David laat weinig los over zijn verleden en Marcia wordt steeds nieuwsgieriger naar de vrouw. Emma, Marcia’s beste vriendin, keert terug naar haar geboortedorp, waar ze poseert voor een jonge kunstenaar. Ze heeft de plek niet meer bezocht sinds ze haar ouders en zus verloor en vraagt zich af wat er nog rest van haar oude leven.

Kathy Mathys (1972) is schrijfster en literair journaliste. Ze is een van de acht door het Nederlands Letterenfonds geselecteerde talentvolle debutanten van 2017. Ze schrijft over Angelsaksische literatuur voor De Standaard en doceert aan de Nederlandse Schrijversacademie en de Querido Academie.

De tekst op de achterflap zorgde bij mij in eerste instantie niet voor een wauw-effect. Ik dacht: goh, dat lijkt me een leuk verhaal om te lezen voor het slapengaan. Eerlijk is eerlijk, een roman is altijd fijn leesvoer voor je in slaap valt. De cover sprak me niet erg aan. Ik zie een straat met aan de ene kant bomen en struiken en aan de andere kant geparkeerde auto’s en huizen. Het lijkt niet een straat hier in Nederland te zijn, zoveel is duidelijk. Deze afbeelding zegt me eigenlijk vrij weinig, het zorgt niet voor extra nieuwsgierigheid.

‘Je voelt je instant verbonden met het verhaal’

Wat heeft dit boek mij verrast! Ik moet eerlijk bekennen dat ik het boek onderschat heb. Het leek me ‘een leuk boek’ maar het verhaal heeft me totaal overrompeld! Hoewel het verhaal zich praktisch over de hele wereld afspeelt (van Brussel tot Californië en van bossen tot woestijnen) is er voor elke beschreven plaats aandacht en tijd genomen. Dit uit zich in een gedetailleerde beschrijving van plaatsen en personages wat er voor zorgt dat je vanaf het begin een verbondenheid voelt met het verhaal. Fun fact: verhalen met schrijvers als personage doen het bij mij sowieso snel goed! Nog niet eerder had ik gehoord van Kathy Mathys maar inmiddels staat ‘Verdwaaltijd’ in mijn top 10 van favoriete boeken!

Rating: ★★★★★

Verdwaaltijd – Kathy Mathys
Uitgever: Polis
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply