versplinterd
Recensie, Roman

Versplinterd – Dani Atkins

Sinds ik de VakantieBieb app heb, lees ik meer dan ooit. In plaats van ‘doelloos’ op social media rondhhangen, pak ik nu bijna altijd een boek erbij. Zo begon ik aan Versplinterd terwijl ik zat te wachten in een wachtkamer en het las zo vlot weg dat ik niet kon wachten de rest te lezen.

Mijn eerste leven eindigde op een regenachtige decemberavond, om zeven minuten over halfelf, in een uitgestorven straat bij de oude kerk. Mijn tweede leven begon circa tien uur later, toen ik onder verblindende ziekenhuislampen wakker werd met een fikse hoofdwond en een leven waar ik me niets van herinnerde. Ik was omringd door vrienden en familie, wat een opluchting had moeten zijn. Maar dat was het niet, omdat een van hen al vrij lang dood was.

Na een verschrikkelijk ongeluk, wat de beste vriend van Rachel fataal is geworden, valt de hele vriendengroep uit elkaar. Rachel heeft na het ongeluk te maken met hersenletsel waardoor ze toekomstplannen in duigen ziet vallen. Haar leven heeft een aantal tegenslagen te verwerken: de relatie met Matt verbreekt ze, haar vader wordt ernstig ziek en van het hersenletsel ervaart Rachel erge hinder.

Als de vriendengroep vijf jaar later weer bij elkaar komt omdat Sarah gaat trouwen, verloopt een etentje niet zoals Rachel had gehoopt. Ze besluit het graf van Jimmy te bezoeken maar voor ze het weet komt ze door extreme hoofdpijn ten val en raakt ze buiten bewustzijn. Wanneer Rachel bijkomt blijkt haar vader kerngezond. De grootste verrassing moet nog komen… Jimmy leeft. Een hele vreemde gewaarwording en het roept allerlei vragen op bij zowel Rachel als haar naasten. Rachel probeert samen met Jimmy erachter te komen hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. De puzzelstukjes vallen langzaam op hun plek. Haar nieuwe leven, vol gezondheid en geluk, lijkt haast te mooi om waar te zijn.

In Versplinterd krijg je te maken met een vriendengroep. De personages die bij elkaar gezet zijn, zijn ‘van alles wat’. Populair, onzeker, sociaal, arrogant, alle aspecten kun je terugvinden in hun vriendschap en waarschijnlijk is dit de reden waarom de groep ‘werkt’. De eerste paar bladzijden moest ik wel mijn hoofd erbij houden: zo veel namen. Ik moest mijn best doen ze te onthouden.

Een verrassend einde

Zoals ik in de intro omschreef leest het boek heerlijk vlot weg. De tijdlijnen lopen soms wat door elkaar heen en ik moet eerlijk zeggen dat dat soms een beetje onduidelijk was. Gelukkig wordt wel snel duidelijk hoe het in elkaar steekt en dat is maar goed ook, anders ben ik bang dat ik mijn interesse was verloren.

Het verhaal had mijn volle aandacht en mijn interesse in het dubbele leven van Rachel bleef continu op de voorgrond. Ondanks de antwoorden op een aantal vragen, bleek de ontknoping voor mij een grote verrassing. Wat zeg ik, ik was compleet verbaasd en het raakte mij diep. De wending die het boek tijdens de laatste paar bladzijden kreeg had ik totaal niet aan zien komen.

Ik ben erg enthousiast over Versplinterd. Nog niet eerder las ik een roman met zo’n origineel verhaal. Je hoort het al: ik ben enthousiast! Vijf sterren voor Versplinterd. Mocht je in bezit zijn van de VakantieBieb app, lees het!

Rating: ★★★★★

Versplinterd – Dani Atkins
Uitgever: de Fontein

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply